VGS Pediatrische noodsituatie
Wat is er nieuw?
Welkom bij “Caring Off Duty“, de tweede Virtual Gaming Simulation (VGS) van het Envision-project. De partners van het Envision-team noemen deze online simulatie de tweede generatie. “Hallo, jij moet Flo zijn!” was onze eerste Europese stap in online simulatie. We hebben veel lessen geleerd en nieuwe digitale tools ontwikkeld die geleidelijk worden geïntegreerd in “Caring Off Duty”: in het branchingscenario verschijnen de opties bij de beslissingspunten nu in een willekeurige volgorde (randomisering), er is de mogelijkheid om de juiste of foute antwoorden te scoren en een eindscore te verkrijgen …. Wanneer de game is geïntegreerd in een leermanagementsysteem, zijn individuele rapporten van hoe je de online simulatie doorliep mogelijk.
Leerresultaten
In “Caring Off Duty” komen volgende leerdoelen aan bod:
- Nauwkeurig PAT/ABCDEF-concepten toepassen bij een pediatrische noodsituatie.
- Effectief gebruik maken van het SBAR-protocol in professionele communicatie.
- Communicatie- en leiderschapsvaardigheden toepassen in een pediatrische noodsituatie.
- Individueel zorgplan opstellen met behulp van een communicatiemethode die is aangepast aan de patiënt/familie.
- Omgaan met de emoties van de familieleden van de gewonde persoon.
De gebruiker heeft een basiskennis nodig van pediatrische spoedeisende hulp: pediatrische beoordelingsdriehoek/pediatric assesment triangle (PAT), ABCDEF-benadering, Glasgow Coma Schaal en SBAR.
Prebriefing
Prebriefing is een voorafgaandelijke informatie- of oriëntatiesessie die door de docent wordt gegeven om studenten voor te bereiden op de VGS-ervaring. Prebriefing draagt bij tot een veilige leeromgeving, zodat studenten zich op hun gemak voelen bij het nemen van beslissingen, het initiëren van acties en het delen van hun ervaringen. Wanneer studenten de VGS individueel doorlopen, moet de prebriefing plaatsvinden zodra de virtuele simulatie is toegewezen.
De prebriefing van “Caring Off Duty” biedt docenten en studenten informatie over de beoogde leerresultaten, online leeromgeving en technologie. De basisregels van simulatie worden er uitgelegd; fictiecontract, vertrouwelijkheid en veiligheid. De voorstelling van de casus is de laatste stap in de voorbereiding.
Om bij te dragen aan een veilige leeromgeving, adviseren we facilitators om duidelijk aan studenten te communiceren of deze simulatie al dan niet wordt beoordeeld. Als de simulatie beoordeeld wordt, dient te worden toegelicht hoe de score wordt toegekend en welke matrix wordt gebruikt (Verkuyl et al., 2022).
Gedetailleerde richtlijnen voor het uitvoeren van een prebriefing van VGS zijn te vinden in onze gidsen.
Scenario
Het scenario van “Caring Off Duty!” begint met een filmclip waarin de student, in de rol van Sarah Smith, een pediatrisch verpleegkundige, op weg is naar huis na een lange shift. Als Sarah Smith loop je op het voetpad, sta je op het punt om over te steken en zie je voor je een man en een meisje. Hoe het verder verloopt, hangt af van de genomen beslissing. Deze VGS bestaat uit 11 beslissingspunten. Op elk beslissingspunt kiest de deelnemer de volgende beste actie.
- Als de beste keuze wordt gemaakt, wordt er feedback gegeven waarom deze keuze de beste voor deze situatie was. De video die daarop volgt, bouwt verder naar het volgende beslissingspunt in het scenario.
- Als het verkeerde of niet het beste antwoord wordt gekozen, nodigt schriftelijke feedback en/of een korte videoclip uit om nog eens goed na te denken over het gekozen antwoord. De student krijgt de kans een nieuwe keuze te maken.
- Er is een mogelijkheid om een scoresysteem te gebruiken. Gebruikers krijgen een score voor de eerste keuze bij elk genummerd beslissingspunt. Aan het einde wordt een totaalscore berekend. Facilitators moeten van tevoren duidelijk zijn of deze simulatie-ervaring zal worden beoordeeld of niet.
Debriefing
Debriefing is een essentieel onderdeel in elke simulatie, ongeacht het type. In de debriefing beschrijven de studenten hun eerste indruk na het doorlopen van het scenario. Ze reconstrueren de verhaallijn en denken kritisch na over de sterke en minder sterke punten in hun prestatie. Ze benoemen de hiaten tussen hun huidig en gewenst functioneren als leerpunten om verder te groeien als professionals in reële klinische situaties. Op de website bieden we een zelfdebriefingtool aan gebaseerd op het 3D-model. De vragen kunnen eveneens gebruikt worden in klassikale debriefing, in kleine of grote groep.
Evaluatie.
Lesgevers evalueren regelmatig hun onderwijsactiviteiten en VGS mag daarop geen uitzondering zijn. Evaluatievragen kunnen zijn:
- Hebben de studenten geleerd?
- Wat heeft bijgedragen tot dit leren?
- Was de faciliteringstechniek effectief?
- Wat zou beter kunnen?
Een belangrijk evaluatieprincipe is niet te proberen alle vragen in één evaluatie te beantwoorden. Het is een goed idee om de reikwijdte van de evaluatie in de eerste planningsfase duidelijk te maken. Een handige manier om aan de slag te gaan, is door een lijst met vragen op te stellen die het docententeam het liefst beantwoord wil hebben en die beantwoord kunnen worden.
Hoe “Caring Off Duty” inzetten?.
Er zijn verschillende manieren waarop alle fasen van deze VGS in een educatieve context kunnen worden gebruikt: onderwijs op afstand, klassikaal of blended onderwijs. Elk van deze modaliteiten heeft zijn voor- en nadelen. Om de beste keuze te maken verwijzen we naar onze “hoe te gebruiken” gids in de sectie “gidsen” op onze website.
Referentie
Verkuyl, M., Goldsworthy, S., & Atack, L. (2022, February 28). Using Virtual Gaming Simulation: An Educator’s Guide. OER Pressbooks. Retrieved September 19, 2022, from https://ecampusontario.pressbooks.pub/vgsguide
Dit is een versie van “Caring off Duty” zonder scoresysteem.
Dit is een versie van “Caring off Duty” met scoresysteem.
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie.