Virtual Gaming Simulation (VGS)

Gezondheidszorgopleidingen hebben simulatie omarmd als een nieuwe onderwijswerkvorm. Simulatie creëert een veilige en realistische leeromgeving waarin studenten worden uitgedaagd hun kennis toe te passen, hun technische en communicatieve vaardigheden te verbeteren en uitgenodigd worden om na te denken over besluitvorming en samenwerking. De coronacrisis zet ons aan om online alternatieven voor hands-on high-fidelity simulatie te ontwikkelen waarin alle werkzame ingrediënten van simulatie worden geïntegreerd.

ENVISION, een tweejarig Erasmus+-partnerschap voor “digital education readiness”, ontwikkelt een volwaardige online vervanging van of aanvulling op de klassieke simulatiesessies. 
In een Europees samenwerkingsverband worden twee Virtual Gaming Simulations (VGS) ontwikkeld. De virtuele simulaties maken gebruik van filmfragmenten waarin gestandaardiseerde patiënten gestalte geven aan realistische gebeurtenissen. Het scenario omvat meerdere beslissingsmomenten waarbij studenten worden uitgedaagd op hun klinische competenties en communicatieve vaardigheden. Prebriefing en debriefing zijn ingebouwd in de VGS-ervaring zodat alle actieve ingrediënten van simulatieonderwijs gegarandeerd zijn. Gidsen ondersteunen docenten bij het gebruik van de bestaande VGS of bij het ontwikkelen van nieuwe games die aan hun leerbehoeften voldoen. 

VGS is web-based en zeer toegankelijk voor docenten en studenten. Het doorlopen van de online simulatie kan altijd en overal; enkel een internetverbinding is vereist. De resultaten van het project worden in open access gedeeld via deze website.