Kotihoito
“Hei sinun täytyy olla Flo!” on ensimmäinen eurooppalainen virtuaalisimulaatiopeli (VGS). Sen kohderyhmänä ovat hoitotyön tutkintoa suorittavat opiskelijat, mutta monet oppimistavoitteet soveltuvat myös muille terveydenhuollon aloille. Pelissä oppija:
- Toteuttaa asiakaslähtöistä hoitoa kotiympäristössä hyödyntäen moniammatillista yhteistyötä.
- Tunnistaa ja huomioi ikääntyneen aikuisen toimintakyvyn heikkenemiseen liittyviä tekijöitä.
- Tukee tyypin 2 diabetesta sairastavan iäkkään asiakkaan omahoitoa.
- Soveltaa tyypin 2 diabeteksen komplikaatioiden ehkäisyn ja hoidon perusteita.
- Valitsee asianmukaiset ohjausmenetelmät asiakkaan terveyden lukutaidon mukaisesti.
Ensimmäinen eurooppalainen virtuaalisimulaatiopeli “Hei, sinun täytyy olla Flo!” on suunniteltu verkko-opiskelua varten. Oppijat voivat hyödyntää peliä yksilöllisesti tai sitä voidaan käyttää simulaatio-oppimisen tapaan. Pelissä on huomioitu vahva pedagoginen lähestymistapa, johon sisältyy prebriefing, virtuaalisimulaatio, debriefing ja jatkuva arviointi.
Prebriefing
Prebriefingillä tarkoitetaan kouluttajan antamaa informaatiota, jonka tarkoituksena on valmistaa oppijat virtuaalipelisimulaatiokokemukseen ennen simulaation toteuttamista. Prebriefing edistää turvallisen oppimisympäristön luomista. Turvallinen oppimisympäristö mahdollistaa sen, että oppijat tuntevat olonsa turvalliseksi tehdä päätöksiä, toimia virtuaalisimulaatiossa ja jakaa kokemuksiaan.
Verkkovälitteisessä prebriefingissä annetaan oppijoille ja kouluttajille tietoa oppimistavoitteista, verkkoympäristöstä, teknologiasta ja teknisistä vaatimuksista. Siinä kerrotaan simulaation säännöt, luottamuksellisuus ja turvallisuus. Esitiedot annetaan prebriefingin viimeisessä vaiheessa ennen virtuaalisimulaation aloittamista”Hei, sinun täytyy olla Flo!” -pelissä oppija on Flo Becaspin, kotisairaanhoidon hoitaja. Asiakkaana on 72-vuotias rouva Nelly Flament. Hänellä on tyypin 2 diabetes perussairautena. Rouva Flament on jättänyt kaksi aiempaa vastaanottokäyntiä väliin (“ei ole tullut”) terveyskeskuksessa. Nyt Flo kohtaa hänet kotikäynnillä.
“Hei, sinun täytyy olla Flo!” -peli edistää tyypin 2 diabetesta sairastavan iäkkään aikuisen omahoidon tukemiseen liittyvien tietojen ja taitojen soveltamista asiakkaan terveyden lukutaidon mukaisesti kotikäynnin aikana.
Oppijalla on oltava perustiedot diabeteksesta, gerontologiasta, terveyden lukutaidosta ja perusterveydenhuollosta. Ennen virtuaalisimulaation aloittamista on suositeltavaa käydä läpi aiheeseen liittyvää teoriaa, jotta sitä voidaan soveltaa virtuaalisimulaatiossa.
Turvallisen oppimisympäristön luomiseksi suosittelemme, että kouluttajat informoivat oppijoita siitä onko virtuaalisimulaatiota tarkoitus arvioida. Jos virtuaalisimulaatio arvioidaan, oppijoiden tulee tietää arvioinnin perusteet. (Verkuyl et al., 2022).
Yksityiskohtaiset ohjeet virtuaalisimulaatiopelin prebriefingin suorittamiseen löytyvät ohjeistamme. (linkki)
Virtuaalisimulaatiopelin pelaaminen
Skenaario “Hei, sinun täytyy olla Flo!” alkaa videoklipillä, jossa oppija on Flo Becaspin. Hoitaja Flo soittaa Flamentien ovikelloa ja herra Flament kutsuu Flon sisään.
Se, miten kotikäynti etenee, riippuu tehdyistä päätöksistä. “Hei, sinun täytyy olla Flo!”-peli koostuu yhteensä 19 päätöksentekokohdasta. Jokaisessa päätöksentekokohdassa osallistuja valitsee mielestään parhaan mahdollisen vaihtoehdon.
- Jos tehdään hoidon kannalta paras valinta, peli jatkuu. Seuraavassa videossa kerrotaan, miksi tätä pidetään parhaana valintana tällä kotikäynnillä, ja edetään seuraavaan päätöskohtaan.
- Jos valitaan väärä tai osittain oikea vastaus, kehottaa kirjallinen palaute ja/tai lyhyt videoklippi miettimään valittua vastausta uudelleen.
Oppijat voivat pelata tätä peliä yksilöllisesti etäopiskeluna. Silloin he voivat päättää, milloin ja missä he pelaavat virtuaalisimulaatiopeliä, kuinka paljon aikaa siihen käyttävät ja myös halutessaan voivat pelata peliä yhä uudelleen. Oppijat kokevat tämän psykologisesti turvallisena, koska he voivat tehdä valintoja itsenäisesti ja tehdyt erheet eivät ole muiden nähtävissä. Oppijat saavat myös realistisen kuvan simulaation sisältöön liittyvistä tiedoistaan ja taidoistaan, koska he tekevät päätöksiä itsenäisesti ilman vertaisryhmän vaikutusta. (Verkuyl et al., 2022).
Debriefing
Debriefingiä pidetään olennaisena osana kaikissa simulaatioissa. Debriefingin aikana oppijat miettivät simulaatiossa käsiteltyä tapausta, pohtivat kriittisesti omaa suoritustaan ja tunnistavat kehittämiskohteet omassa toiminnassaan. Tämä ohjaa heitä suunnittelemaan tulevaa oppimista, jotta he pystyvät toimimaan ammattialojensa kliinisissä tilanteissa.
Ensimmäistä virtuaalisimulaatiopeliä varten, on tehty kirjallinen itsereflektio-osio käyttämällä H5P-työkalua. Itsereflektion etuna on, että oppijat voivat pohtia päätöksiään itsenäisesti. Oppijoita kannustetaan itsereflektiossa kriittiseen ajatteluun avointen debriefing-kysymysten avulla, jotka on suunniteltu oppimistavoitteiden mukaisesti. Itsereflektiossa oppijoilla ei ole mahdollisuutta kuulla, mitä päätöksiä heidän vertaisensa ovat tehneet ja mitä heidän kouluttajansa ajattelevat tehdyistä päätöksistä (Verkuyl et al., 2022). Tämän vuoksi itsereflektioon sisällytettiin kysymysosioita, joiden avulla kouluttajat voivat arvioida ryhmäkeskustelun järjestämisen tarvetta.
Arviointi
Arviointi sisältyy aina opetustoimintaan. Arviointikysymyksiä voi olla mm.
- Oppivatko oppijat?
- Mitkä toimet tai toiminnot edistivät oppimista?
- Oliko opetus vaikuttavaa?
- Mitä voisin tehdä paremmin?
Arvioinnin tärkeä periaate on, ettei yhdellä arviointikerralla pyritä vastaamaan kaikkiin arviointikysymyksiin. Arvioinnin laajuus on hyvä selventää jo opetussuunnittelun alkuvaiheessa. Alkuun on hyvä lähteä laatimaan luettelo niistä kysymyksistä, joihin kouluttajat haluavat keskittyä.
Ohjeista löydät esimerkin Artevelden korkeakoulussa käytetystä “Hei, sinun täytyy olla Flo!” -pelin arvioinnista.
Lähteet
Verkuyl, M., Goldsworthy, S., & Atack, L. (2022, February 28). Using Virtual Gaming Simulation: An Educator’s Guide. OER Pressbooks. Retrieved September 19, 2022, from https://ecampusontario.pressbooks.pub/vgsguide/

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.