VGS in de Thuiszorg
“Hallo, jij moet Flo zijn!” is de eerste Europese Virtual Gaming Simulation (VGS). De beoogde doelgroep zijn studenten van de bacheloropleiding verpleegkunde, maar vele leerdoelen zijn ook relevant voor andere zorgdisciplines:
“Hello, you must be Flo” beoogt volgende leerresultaten:
- Verlenen van persoons- en gezinsgerichte zorg in de thuisomgeving.
- Toepassen van gerichte doorverwijzing naar andere hulpverleners.
- Observeren en bespreekbaar maken van functionele beperkingen van de oudere volwassene.
- Ondersteunen van zelfmanagement van de oudere cliënt met diabetes mellitus type 2. Toepassen van basisprincipes van preventie en beheer van complicaties van diabetes mellitus type 2.
- Toepassen van professionele communicatiestrategieën in overeenstemming met de gezondheidsvaardigheden van de cliënt.
Deze eerste generatie Europese VGS is ontworpen voor online afstandsleren. “Hallo, je moet Flo zijn!” wordt door studenten volledig zelfstandig online doorgenomen.
Om het leerproces door middel van VGS te maximaliseren, dient het pedagogische proces van simulatie nauwkeurig gevolgd te worden: prebriefing, scenario, debriefing en evaluatie van de verworven kennis en studententevredenheid.
Prebriefing
Prebriefing is een voorafgaandelijke informatie- of oriëntatiesessie die door de docent wordt gegeven om studenten voor te bereiden op de VGS-ervaring. Prebriefing draagt bij aan een veilige leeromgeving, zodat studenten zich op hun gemak voelen bij het nemen van beslissingen, het initiëren van acties en het delen van hun ervaringen. Wanneer studenten de VGS individueel doorlopen, moet de prebriefing plaatsvinden zodra de virtuele simulatie is toegewezen.
De online prebriefing van “Hallo, jij moet Flo zijn!” biedt docenten en studenten informatie over de beoogde leerresultaten, online omgeving, technologie en technische beperkingen. De basisregels van simulatie worden uitgelegd; fictiecontract, vertrouwelijkheid en veiligheid. Het casusrapport is de laatste stap in de voorbereiding.
In “Hallo, jij moet Flo zijn!” neemt gebruiker de rol aan van Flo Becaspin, een zorgverlener van een eerstelijnsgezondheidszorgteam. De patiënt is mevrouw Nelly Flament, een 72-jarige cliënte met diabetes type 2 op zelfmanagement. Mevrouw Flament heeft twee eerdere afspraken gemist (‘no show’) in het gezondheidscentrum. Nu neemt Flo contact met haar op tijdens een aangekondigd huisbezoek.
“Hallo, jij moet Flo zijn!” bevordert de toepassing van kennis en vaardigheden met betrekking tot zelfmanagementondersteuning van een oudere volwassene met diabetes type 2 in lijn met de gezondheidsvaardigheden van de cliënt tijdens een huisbezoek. De gebruiker heeft een basiskennis nodig van diabetes, gerontologie, gezondheidsvaardigheden. Als voorbereiding wordt geadviseerd om de leerinhouden met betrekking tot deze items te herbekijken. Het is belangrijk dat elke student deze inhoud theoretisch kreeg aangeboden voordat hij deze in deze VGS toepast.
Om bij te dragen aan een veilige leeromgeving, adviseren we facilitators om duidelijk aan studenten te communiceren of deze simulatie al dan niet wordt beoordeeld. Als er cijfers worden gegeven op basis van deelname, leg dan uit hoe de score wordt toegekend en welke matrix wordt gebruikt (Verkuyl et al., 2022).
Gedetailleerde richtlijnen voor het uitvoeren van een prebriefing van VGS zijn te vinden in onze gebruikershandleidingen. (link invoegen)
Scenario
Het scenario van “Hallo, jij moet Flo zijn!” begint met een filmpclip waarin de student, in de rol van Flo Becaspin, het huis van mevrouw Flament nadert en aanbelt. Mijnheer Flament nodigt Flo uit om binnen te komen.
Hoe het huisbezoek verder verloopt, hangt af van de beslissingen die de student neemt.
Deze VGS bestaat uit 19 beslissingspunten. Op elk beslissingspunt kiest de deelnemer de volgende beste actie.
- Als de beste keuze wordt gemaakt, loopt het scenario verder waarbij informatie wordt aangereikt waarom de gekozen optie wordt beschouwd als de beste keuze binnen dit huisbezoek. Het scenario bouwt verder op naar het volgende beslissingspunt.
- Als het verkeerde of niet het beste antwoord wordt gekozen, nodigt schriftelijke feedback en/of een korte videoclip uit om nog eens goed na te denken over het gekozen antwoord. De student krijgt de kans een nieuwe keuze te maken.
Met de focus op leren op afstand kunnen studenten deze online VGS zelfstandig en individueel spelen. Een groot voordeel van deze aanpak is dat de studenten controle hebben over hun leerervaring. Ze bepalen zelf wanneer en waar ze de VGS spelen, hoeveel tijd ze nemen om de verschillende opties te verkennen of opnieuw te spelen. Studenten ervaren het zelfstandig doornemen van een VGS meestal als psychologisch veilig, omdat er niemand meekijkt wanneer ze eventueel een minder goede keuze maken. Studenten krijgen ook een betrouwbaar beeld van hun eigen competenties omdat ze zonder de invloed van medestudenten zelf de keuzes aanduiden bij de beslissingspunten (Verkuyl et al., 2022).
Debriefing
Debriefing is een essentieel onderdeel in elke simulatie, ongeacht het type.
In de debriefing beschrijven de studenten hun eerste indruk na het doorlopen van het scenario. Ze reconstrueren de verhaallijn en denken kritisch na over de sterke en minder sterke punten in hun prestatie. Ze benoemen de hiaten tussen hun huidig en gewenst functioneren als leerpunten om verder te groeien als professionals in reële klinische situaties.
“Hallo, jij moet Flo zijn!” werd ontwikkeld voor zelfstandig leren op afstand. Hiertoe werd een gestructureerde zelfbriefingtool ontworpen en geïntegreerd in de VGS met H5P-inhoudstypes.
Een voordeel van de zelfbriefing is dat studenten kunnen reflecteren op hun beslissingen zonder beïnvloeding door medestudenten. Zelfdebriefing kan ook worden overwogen wanneer andere opties voor debriefing niet praktisch zijn.
Om studenten aan te zetten tot kritische reflecties werden de open debriefingvragen aangevuld met geleide debriefingsvragen opgesteld volgens de te bereiken leerdoelen.
Idealiter vindt de zelfbriefing direct na het uitvoeren van de simulatie plaats, terwijl de beslissingen nog vers in het geheugen liggen.
Een belangrijke beperking van de zelfbriefing is dat studenten niet leren van medestudenten en facilitators (Verkuyl et al., 2022). Daarom werd een specifieke vraag geïntegreerd in de zelfbriefingtool, waardoor men alsnog als facilitator kan beslissen een groepsgesprek na de zelfdebriefing te organiseren, fysiek of online.
Evaluatie
Lesgevers evalueren regelmatig hun onderwijsactiviteiten en VGS mag daarop geen uitzondering zijn.
Evaluatievragen kunnen zijn:
- Hebben de studenten geleerd?
- Wat heeft bijgedragen tot dit leren?
- Was de faciliteringstechniek effectief? Wat zou beter kunnen?
Een belangrijk evaluatieprincipe is niet te proberen alle vragen in één evaluatie te beantwoorden. Het is een goed idee om de reikwijdte van de evaluatie in de eerste planningsfase duidelijk te maken. Een handige manier om aan de slag te gaan, is door een lijst met vragen op te stellen die het docententeam het liefst beantwoord wil hebben en die beantwoord kunnen worden.
Een voorbeeld van de evaluatie van “Hallo, jij moet Flo zijn!” zoals gebruikt aan de Arteveldehogeschool is bijgevoegd in de gebruikershandleiding.
Referentie:
Verkuyl, M., Goldsworthy, S., & Atack, L. (2022, February 28). Using Virtual Gaming Simulation: An Educator’s Guide. OER Pressbooks. Retrieved September 19, 2022, from https://ecampusontario.pressbooks.pub/vgsguide/